Berkesan menurunkan asid urik dan mencegah gout

Apa yang anda perlu tahu tentang gout

Gout adalah sejenis sakit sendi (artritis) yang biasa menyebabkan kesakitan, bengkak, dan kekejangan pada sendi.

Serangan gout boleh berlaku dengan pantas terutama selepas makan makanan yang tinggi dengan purin.  Ia boleh berlaku secara berulang dari masa ke masa.  Lama ke lamaan ia boleh merosakkan tisu di kawasan keradangan, dan boleh menjadi sangat-sangat menyakitkan.

Antara mereka yang berisiko mendapat gout ialah mereka yang ada hipertensi, penyakit kardiovaskular (jantung), dan kegemukan. Penyakit ini biasanya menyerang lelaki. Namun begitu ia juga boleh menyerang wanita terutamanya mereka yang telah mengalami menopaus.

Fakta ringkas tentang gout

  • Gout adalah bentuk sakit sendi (artritis) yang disebabkan oleh asid urik yang berlebihan dalam aliran darah.
  • Gejala gout disebabkan oleh pembentukan kristal asid urik pada sendi dan tindak balas badan terhadapnya.
  • Gout paling banyak mempengaruhi sendi di pangkal jari kaki.
  • Serangan gout sering berlaku tanpa amaran di tengah malam.

Rawatan

Kebanyakan kes gout dapat dirawat dengan ubat. Ubat tertentu boleh digunakan untuk merawat gejala serangan gout, mencegah nyeri masa depan, dan mengurangkan risiko komplikasi gout seperti batu karang buah pinggang dan pembentukan tophi.

Ubat yang biasa digunakan termasuk ubat anti-radang nonsteroid (NSAID), colchicine, atau corticosteroids. Ini merupakan jenis ubat untuk mengurangkan keradangan dan kesakitan di kawasan yang terkena gout dan biasanya diambil secara oral.

Ubat tertentu seperti allopurinol boleh digunakan untuk mengurangkan penghasilan asid urik dalam badan. 

Ubat probenecid pula akan membantu meningkatkan keupayaan buah pinggang untuk mengeluarkan asid urik dari badan.

Namun begitu ramai pesakit mencari rawatan alternatif kerana ubat-ubatan sentetik seperti ini memberikan kesan sampingan untuk jangka masa panjang.

Antara herba yang sangat berkesan untuk mengatasi masalah gout ialah Kunyit Hitam.

Herba ini berupaya membantu badan kita menyingkirkan asid urik dari badan, menghalangnya berkumpul dan bertindak sebagai anti keradangan yang boleh membantu mengelakkan tercetusnya gout.

Black G Liquid adalah antara produk yang diperbuat daripada herba Kunyit Hitam ini.

Produk diperbuat daripada kunyit hitam

Cara menguji dan diagnos gout

Satu ujian diagnostik yang boleh dilakukan oleh doktor adalah ujian cecair sendi, di mana cecair diekstrak dari sendi yang terjejas dengan jarum. Cecair tersebut kemudian diperiksa untuk melihat sama terdapat pembentukan kristal.

Oleh kerana jangkitan sendi juga boleh menyebabkan simptom yang serupa dengan gout, seorang doktor akan cuba mencari bakteria ketika melakukan ujian cecair sendi. Cecair tersebut mungkin perlu dihantar ke makmal, di mana diperlukan beberapa hari untuk dianalisis.

Doktor juga boleh melakukan ujian darah untuk mengukur kadar asid urik dalam darah. Namun begitu kadar asid urik yang tinggi tidak semestinya bermaksud pesakit mengalami gout. Begitu juga, sesetengah orang dapat mengembangkan gejala gout tanpa peningkatan kadar asid urik dalam darah.

Akhirnya, doktor dapat mencari kristal di sekitar sendi atau dalam tophus menggunakan imbasan ultrasound. 

Hanya doktor sahaja akhirnya dapat membuat kesimpulan sama ada pesakit mengidap gout atau sebaliknya.

Jenis-jenis gout

Terdapat pelbagai jenis gout mengikut peringkat perkembangannya pada pesakit. 

Hiperurisemia asimtomatik

Ada kemungkinan seseorang mengalami peningkatan kadar asid urik tanpa gejala yang nampak. Pada tahap ini, rawatan tidak diperlukan, walaupun kristal termendap dalam tisu dan menyebabkan sedikit kerosakan.

Orang dengan hiperurisemia asimtomatik mungkin disarankan untuk mengambil langkah-langkah untuk menangani kemungkinan faktor yang menyumbang kepada penambahan asid urik seperti pengawalan makanan.

Gout akut

Tahap ini berlaku apabila kristal urat yang telah dideposit tiba-tiba menyebabkan keradangan akut dan kesakitan yang sengit. Serangan mendadak ini disebut sebagai “suar” dan biasanya akan mereda dalam 3 hingga 10 hari. Kadang-kadang suar boleh tercetus oleh tekanan (stress), alkohol dan dadah, serta cuaca sejuk.

Interval atau gout interkritikal

Ini merupakan tahap serangan gout untuk satu jangka masa tertentu. Pesakit mungkin tidak mengalami kemerahan atau serangan selama berbulan-bulan atau bertahun-tahun. Namun sampai satu tahap serangan gout akan lebih kerap terjadi dan kristal terbentuk lebih jauh dalam tisu.

Chronic tophaceous gout

Chronic tophaceous gout adalah jenis gout yang paling ditakuti. Kerosakan kekal mungkin berlaku pada sendi dan buah pinggang. Pesakit boleh menderita arthritis kronik dan mengembangkan tophi, gumpalan besar kristal di kawasan badan seperti sendi jari.

Ia mengambil masa yang lama untuk membentuk chronic tophaceous gout ini, iaitu sekitar 10 tahun. Pesakit yang mendapat rawatan yang betul dapat mengelakkan daripada berlaku sehingga ke tahap ini.

Pseudogout (gout palsu)

Gejala pseudogout sangat mirip dengan gout, walaupun flare-up biasanya kurang teruk. Perbezaan utama antara gout dan pseudogout adalah pseudogout disebabkan oleh kristal kalsium pirofosfat dan bukannya kristal urate. Pseudogout memerlukan rawatan yang berbeza terhadap gout biasa.

Punca

Gout awalnya disebabkan oleh asid urik yang berlebihan dalam darah atau dipanggil hiperurisemia. Asid urik dihasilkan dalam badan semasa pemecahan purin – sebatian kimia yang terdapat dalam jumlah tinggi dalam makanan tertentu seperti daging dan makanan laut.

Biasanya, asid urik larut dalam darah dan dikeluarkan dari badan dalam air kencing melalui buah pinggang. Sekiranya terlalu banyak asid urik dihasilkan, atau tidak cukup disingkirkan, ia boleh membentuk kristal seperti jarum yang mencetuskan keradangan dan kesakitan pada sendi dan tisu di sekitarnya.

Faktor-faktor yang menyebabkan gout

Umur dan jantina: Lelaki menghasilkan lebih banyak asid urik daripada wanita, walaupun tahap asid urik wanita menghampiri lelaki selepas menopaus.

Genetik: Sejarah keluarga gout meningkatkan kemungkinan keadaan itu berkembang.

Pilihan gaya hidup: Pengambilan alkohol mengganggu penyingkiran asid urik dari badan. Makan makanan tinggi purin juga meningkatkan jumlah asid urik dalam badan.

Pendedahan plumbum: Pendedahan plumbum kronik dikaitkan dengan beberapa kes gout.

Ubat-ubatan: Ubat-ubatan tertentu dapat meningkatkan kadar asid urik dalam badan; ini termasuk beberapa diuretik dan ubat-ubatan yang mengandungi salisilat.

Berat badan: Berat badan berlebihan meningkatkan risiko gout kerana terdapat lebih banyak pergantian tisu badan, yang bermaksud lebih banyak pengeluaran asid urik sebagai produk sisa metabolik. Tahap lemak badan yang lebih tinggi juga meningkatkan tahap keradangan sistemik kerana sel-sel lemak menghasilkan sitokin pro-radang.

Masalah kesihatan yang lain: Kekurangan fungsi dan masalah buah pinggang yang lain dapat mengurangkan keupayaan tubuh untuk membuang produk buangan dengan berkesan, yang menyebabkan peningkatan kadar asid urik. Keadaan lain yang berkaitan dengan gout termasuk tekanan darah tinggi dan diabetes.

Gejala (simptom)

Gout biasanya menjadi simptomatik secara tiba-tiba tanpa amaran, selalunya di tengah malam. Gejala utama adalah sakit sendi yang sengit dan tidak selesa, keradangan, dan kemerahan pada kawasan terjejas. Gout sering berlaku di sendi ibu jari kaki, pergelangan kaki, lutut, siku, pergelangan tangan, dan jari.

Komplikasi (kesan jangka panjang)

Dalam beberapa kes, gout boleh berkembang menjadi keadaan yang lebih serius, seperti:

Batu karang buah pinggang: Sekiranya kristal terkumpul di saluran kencing, mereka boleh menjadi batu karang buang pinggang.

Gout berulang: Sesetengah orang hanya mempunyai satu suar, tapi orang lain mungkin berlaku secara berulang berulang, menyebabkan kerosakan secara beransur-ansur pada sendi dan tisu sekitarnya.

Petua pencegahan

Terdapat beberapa petua untuk mencegah terjadinya. Antaranya ialah :

Minum air sekitar 2 hingga 4 liter sehari

Elakkan alkohol

Mengekalkan berat badan yang sihat

Kurangkan atau hindari makanan yang tinggi purin.